Jumaat, 19 Ogos 2016

Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu

Resepi masakan Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu

Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu
Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu

Bahan


  • 300 gram mangga dikupas lalu dipotong dadu
  • 1 sudu teh selasih
  • 1 buah kelapa muda diparut
  • 600 gram ais batu
  • 600 ml santan
  • 5 helai daun pandan
  • garam secukupnya
  • 250 ml air
  • 250 gram Gula pasir


Langkah


  • Untuk membuat Kuah, rebus santan dengan campuran garam dan daun pandan sambil diaduk hingga mendidih. Lalu Sejukkan.
  • Untuk membuat Sirup, rebus air dengan campuran gula pasir, daun pandan, dan garam dengan menggunakan api kecil sehingga pekat. Lalu Sejukkan.
  • Letakkan mangga, selasih, kelapa muda, dan ais batu dalam sajian mangkuk.
  • Sajikan ais laksamana mengamuk dengan siraman kuah dan sirup yang telah dibuat.

Related Posts

Istimewa Es Laksamana Mengamuk Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.