Jumaat, 19 Ogos 2016

Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu

Resepi masakan Istimewa Sotong Masak Hitam Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu

Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu
Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu


Bahan


  • sotong segar saiz sesuai keinginan anda 500gr
  • air putih secukupnya
  • minyak sayur secukupnya
  • 1 batang daun bawang dihiris halus
  • 3 lembar daun salam


Rempah yang dihaluskan

  • 5 butir kemiri
  • 5 butir bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 2 cm kunyit
  • 4 cm lengkuas
  • 1 batang serai
  • daun limau 3 helai
  • 1/2 sudu teh lada serbuk
  • garam
  • 1 sudu teh penyedap rasa
  • 1 sudu makan gula pasir

Langkah

  • Siapkan bumbu yang sudah dihaluskan kemudian ditumis bersama daun salam hingga harum
  • Tuang air ke dalamnya dan masukkan sotong kedalam air rempah
  • Biarkan hingga sotong sotong benar-benar terrendam lalu tunggu hingga mendidih
  • Sambil sesekali diaduk dan menunggu airnya menyusut
  • Masak hingga airnya hampir habis dan mengental
  • Setelah daging empuk angkat lalu taburkan dengan daun bawang dan hidangkan selagi masih hangat



Related Posts

Istimewa Sotong Masak Hitam Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.