Selasa, 16 Ogos 2016

Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau

Resepi masakan Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu RiauRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau

Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau
Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau


Bahan

  • 2 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • sedikit garam
  • daun pisang
Untuk bahan inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 ketul gula melaka
  • 2 sb air
  • daun pandan
  • Bahan balutan inti
  • 2 sb tepung pulut (bancuh dengan 1 sb air dan pewarna hijau)
  • 2 sb tepung pulut (bancuh dengan 1 sb air dan pewarna merah)

Langkah

  • Masak bahan inti sehingga kering, buat dengan bentuk bulat lalu sisihkan
  • Ambil sedikit tepung pulut, isi dengan kelapa lalu sisihkan
  • Campurkan tepung beras, santan dan garam, aduk hingga merata dan setengah matang
  • Panaskan daun pisang hingga agak layu lalu bersihkan dan ketepikan
  • Letakkan 2 sudu besar campuran tepung diatas daun pisang dan letakkan inti merah dan hijau di atasnya lalu tutup lagi dengan campuran tepung kemudian bungkus
  • Terakhir kukus semua yang sudah dibungkus dengan daun pisang kurang lebih 20mnt, angkat dan hidangkan selagi hangat.

Related Posts

Kuih Puteri Dua Sebilik Khas Melayu Riau
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.