Selasa, 23 Ogos 2016

Pais Udang Nikmat dan Istimewa

Resepi masakan Pais Udang Nikmat dan IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Pais Udang Nikmat dan Istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Pais Udang Nikmat dan Istimewa

Pais Udang Nikmat dan Istimewa
Pais Udang Nikmat dan Istimewa

Bahan


  • 300 gr udang segar, rizab 4 udang untuk dihaluskan dengan bumbu
  • Arang secukupnya, untuk membakar
  • 4 pucuk daun kemangi
  • 200 gr kelapa muda
  • Daun pisang secukupnya sebagai pembungkus
  • 3 buah bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 buah cili merah
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk lada


Langkah


  • Setelah meninggalkan 4 ekor udang, maka udang yang lain dihaluskan bersama bawang merah, bawang putih, cili merah, garam, dan serbuk lada.
  • Campurkan udang bersama rempah, tambah kelapa muda yang sudah diparut lalu aduk rata hingga merata.
  • Ambil secukupnya campuran rempah diatas daun pisang, lalu letakkan 1 udang utuh dan kemangi. Bungkus, lalu semat kedua-dua hujungnya dengan biting.Bungkus sampai habis lalu bakar pada bara api sehingga benar benar matang. setelah matang angkat dan sajikan selagi hangat.

Related Posts

Pais Udang Nikmat dan Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.