Resepi masakan Ikan Pepes Panggang Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Ikan Pepes Panggang Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Ikan Pepes Panggang Melayu
Ikan Pepes Panggang Melayu |
Bahan-bahan
- 1 kg ikan tenggiri / tamban dll
- 150 gr cabe merah
- daun pisang secukupnya
- 5 butir kemiri sangrai
BAHAN TAMBAHAN:
- 2 sendok makan ketumbar
BUMBU HALUS
- 5 butir kemiri sangrai
- 1 ruas laos
- 3 helai daunkunyit dihiris halus
- 1 sdt terasi
- 2 sudu makan ketumbar
- 3 batang serai
- 2 ikat daun singkong muda siangi
- 5 ulas bawang putih
- 10 butir bawang merah besar
- 5 ruas kunyit
- 1 sudu makan asam cairkan
langkah
- Sangrai kelapa sehingga garing kekuningan, lalu giling / tumbuk halus hingga berminyak.sisihkan,
- Haluskan semua bumbu2
- Satukan dalam wadah bumbu halus dan kelapa yg sudah dihaluskan tambahkam gula, garam, air asam, penyedap rasa
- Aduk rata cuba rasa, masukkan daun kunyit dihiris dan bawang merah iris, aduk rata,
- Masukan ikan dalam bumbu aduk hingga rata
- Ambil daun taro daun singkong kasih bumbu, susun ikan diatas bumbu, kasih daun singkong lagi lalu tutupin dengan bumbu hingga terbalut penuh dgn bumbu bungkus dan bitingi
- Lakukan sehingga semua bahan habis
- Kukus di dandang yg sudah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit.
- Lalu panggang lagi di atas teflon, happycall ato di bara api arang
- Sampai daun ada aroma bakarannya
- Siap dihidangkan.
Note: pembakaran / bakaran hanya untuk mewujudkan aroma wangi saja. Bila tak di panggang pun tidak apa-apa
Ikan Pepes Panggang Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat