Ahad, 7 Ogos 2016

Soto ayam melayu

Resepi masakan Soto ayam melayu .Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Soto ayam melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga. 

Soto ayam melayu

Soto ayam melayu
Soto ayam melayu

Bahan-bahan

  • 500 grtulang sapi
  • 250 grdada ayam di ungkap bersama bawang putih dan garam dan di goreng... Kemudian di suir
  • 250 grsoun
  • 3 ruas jarilengkuas di memarkan
  • 1 batangserai di memarkan
  • 6 siungbawang putih dihaluskan
  • 4 siungbawang merah dihaluskan
  • 1 ruas jarijahe dihaluskan
  • 1 ruas jarikunyit dihaluskan
  • secukupnyaKetumbar di haluskan
  • secukupnyaMerica di haluskan
  • secukupnyaKapulaga utk menumis
  • Bungalawang
  • secukupnyaCengkeh
  • secukupnyaKulit manis
  • secukupnyaDaun salam
  • secukupnyadaun limau
  • Daun bawang di iris halus
  • Seledri di iris halus
  • Cabe rawit
  • Tomat di potong melintang
  • Toge di rebus
  • Bawang goreng
  • secukupnyaGaram dan mecin
  • 250 grkentang di potong dadu
  • garam dan mecin
  • ebi di haluskan,
  • merica bubuk,
  • pala bubuk,
  • daun seledri
  • 1 butirkuning telur,
  • 1 butirputih telur utk membalur,
  • bawang goreng
  • Bahan perkedel : 

Langkah


  • Rebus tulang/iga sapi bersama lengkuas sampai empuk dang keluar kaldu nya
  • Tuang sedikit minyak goreng. Rumiskan terlebih dahulu kapulaga,bunga lawang,cengjeh dan kulit manis,setelah wangi masukan bumbu yg di haliskan bersama ketumbar,jintan dan merica.masukan daun salam,daun jeruk dang serai yg di memarkan.. Tumis sampai harum
  • Masukan tumisan kedalam panci rebusan tulang. Aduk rata dan biarkan mendidih sampai berbau harum...
  • Membuat perkedel : goreng kentang sampi setengah empuk.kmudian haluskan selagi hangat.masukan daun seledri yang di haluskan,ebi yang di haluskan,merica bubuk, pala bubuk,garam sedikit,dan mecin.kemudian masukan kuning telur nya.aduk rata,masukan sedikit tepung parnir.. Kemudian aduk kembali.bentuk adonan sesuka hati.. Dan kemudian di goreng bersam kocokan putih telur
  • Hidangan : soun,tauge yg direbus,kecap manis,saus tomat,saus cabe, cabe rawit,pekedel,suiran ayam,seledri,daun bawang,tomat yang diris,dan jeruk kesturi.hidangkan bersama kuah tadi

Related Posts

Soto ayam melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.