Isnin, 15 Ogos 2016

Sempolet Sagu Melayu Asli

Resepi masakan Sempolet Sagu Melayu AsliRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan sempolet sagu melayu asli yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Sempolet Sagu Melayu Asli
Sempolet Sagu Melayu Asli
Sempolet Sagu Melayu Asli

Bahan

  • 1 liter air
  • 6 sudu makan sagu
  • 55 gr daun pakis
  • 55 gr daun melinjo
  • 1750 gr kangkung
  • 6 butir bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 5 buah cili merah
  • 3 sudu makan udang kering
  • Garam halus secukupnya
  • 7 sudu makan air untuk membubarkan sagu

Langkah

  • Haluskan bawang merah, bawang putih, cili merah dan rebon kering.
  • Campur rempah dengan 1 liter air hingga mendidih.
  • Masukkan sayur-sayuran dan tunggu hingga matang dan empuk
  • Terakhir larutkan sagu dengan 7 sudu makan air kemudian masukkan dalam rebusan sayur-sayuran, masak sebentar hingga sebati kemudian angkat dan tiriskan.

Related Posts

Sempolet Sagu Melayu Asli
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.