Jumaat, 12 Ogos 2016

Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan kuih halwa maskat istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu

Kuih Halwa Istimewa Khas Melayu
Kuih Halwa Istimewa Khas Melayu

Bahan


  • 400 gram gula pasir
  • 850 ml air
  • 2 helai daun pandan
  • 4 butir telur
  • 3 tetes pewarna makanan
  • 150 gram tepung terigu
  • 30 gram tepung beras
  • ½ sudu teh garam
  • 2 sudu makan margarin
  • 100 gram kacang tanah, sangrai, dicincang kasar
  • Minyak goreng untuk olesan


Langkah


  • Masak gula pasir, air dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut.Angkat, lalu saring.Dinginkan.
  • Pukul telur hingga berbuih.Tuang air gula sambil terus dikocok.Beri pewarna makanan, tepung, dan tepung beras. Aduk hingga rata.
  • Panaskan di atas api sedang sambil diaduk hingga menjadi adunan kental.Tambahkan marjerin dan kacang cincang. Aduk rata, angkat.
  • Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan minyak.Padatkan dan biarkan sehingga sejuk. Potong-potong bila akan disajikan.



Related Posts

Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.