Resepi masakan Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan kuih halwa maskat istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu
![]() |
Kuih Halwa Istimewa Khas Melayu |
Bahan
- 400 gram gula pasir
- 850 ml air
- 2 helai daun pandan
- 4 butir telur
- 3 tetes pewarna makanan
- 150 gram tepung terigu
- 30 gram tepung beras
- ½ sudu teh garam
- 2 sudu makan margarin
- 100 gram kacang tanah, sangrai, dicincang kasar
- Minyak goreng untuk olesan
Langkah
- Masak gula pasir, air dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut.Angkat, lalu saring.Dinginkan.
- Pukul telur hingga berbuih.Tuang air gula sambil terus dikocok.Beri pewarna makanan, tepung, dan tepung beras. Aduk hingga rata.
- Panaskan di atas api sedang sambil diaduk hingga menjadi adunan kental.Tambahkan marjerin dan kacang cincang. Aduk rata, angkat.
- Masukkan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan minyak.Padatkan dan biarkan sehingga sejuk. Potong-potong bila akan disajikan.
Kuih Halwa Maskat Istimewa Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat