Jumaat, 19 Ogos 2016

Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu

Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu
Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu

Bahan


  • 3 cawan tepung
  • 1.5 cawan tepung kanji
  • 1/2 sudu teh kapur sirih dicairkan
  • 250 gr gula merah, dimasak sehingga hancur dengan air setengah gelas kemudian ditapis.
  • 200 gr gula pasir
  • 1/4 sudu kecil garam
  • air secukupnya
  • Kelapa parut yg agak muda, dikupas kulitnya kemudian dicampur garam 1/4 sudu teh


Langkah


  • Campur semua bahan kecuali kelapa, aduk hingga tidak dapat membeku. Adunan jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Lalu saring.
  • Sediakan acuan yg sudah disapu minyak goreng agar tidak melekat.
  • Panaskan kukusan, masukkan adunan ke kukusan, tunggu kira-kira 20 minit. Untuk memastikan matang atau bleum boleh dengan menusuk kek menggunakan lidi.
  • Kalau tidak ada tepung yang melekat bermakna dapat dipastikan telah matang ..
  • Angkat, kemudian dapat di keluarkan dari acuan dan segera taburkan keu dengan kelapa parut agar menambah gurih.

Related Posts

Kuih Tepung Kusoi Jajanan Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.