Resepi masakan Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan pacri nanas istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu
Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu |
Bahan
- 1 buah nanas matang ukuran sedang dan dihiris sesuai selera
- 2 sudu makan rempah kari serbuk
- 4 sudu makan kelapa sangrai
- Gula merah secukupnya
- garam secukupnya
- 200 mili liter air
- 1 sudu makan minyak goreng
- 1 batang kayu manis
- 3 buah pekak
- 3 butir cengkeh
- 3 butir kapulaga
- 20 buah cili rawit utuh
Rempah yang dihaluskan
- 10 buah cili keriting kering
- 1 genggam udang kering (rendam dengan air panas kurang lebih 10 minit)
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
Langkah
- Langkah awal tumis bumbu halus sampai tercium aroma wangi, masukkan kayu manis, buah pelaga, pekak dan ulas. aduk hingga rata.
- Seterusnya tambah rempah kari serbuk, aduk kembali hingga rata. tambah kelapa sangrai, nanas dan cili padi, aduk rata.
- Setelah itu masukkan air, lalu masak hingga nanas dan rempah lain matang. tambah garam dan gula merah, aduk rata. cicipi rasanya, bila dirasa ada yang kurang boleh ditambah bahan lain sesuai dengan selera. angkat.
- Pacri nanas istimewa khas melayu siap untuk dimakan bersama keluarga
Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat