Isnin, 15 Ogos 2016

Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu

Resepi masakan Pacri Nanas Istimewa Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan pacri nanas istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu

Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu
Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu


Bahan


  • 1 buah nanas matang ukuran sedang dan dihiris sesuai selera
  • 2 sudu makan rempah kari serbuk
  • 4 sudu makan kelapa sangrai
  • Gula merah secukupnya
  • garam secukupnya
  • 200 mili liter air
  • 1 sudu makan minyak goreng
  • 1 batang kayu manis
  • 3 buah pekak
  • 3 butir cengkeh
  • 3 butir kapulaga
  • 20 buah cili rawit utuh


Rempah yang dihaluskan


  • 10 buah cili keriting kering
  • 1 genggam udang kering (rendam dengan air panas kurang lebih 10 minit)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah


Langkah


  • Langkah awal tumis bumbu halus sampai tercium aroma wangi, masukkan kayu manis, buah pelaga, pekak dan ulas. aduk hingga rata.
  • Seterusnya tambah rempah kari serbuk, aduk kembali hingga rata. tambah kelapa sangrai, nanas dan cili padi, aduk rata.
  • Setelah itu masukkan air, lalu masak hingga nanas dan rempah lain matang. tambah garam dan gula merah, aduk rata. cicipi rasanya, bila dirasa ada yang kurang boleh ditambah bahan lain sesuai dengan selera. angkat.
  • Pacri nanas istimewa khas melayu siap untuk dimakan bersama keluarga


Related Posts

Pacri Nanas Istimewa Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.