Selasa, 9 Ogos 2016

singgang ikan

Resepi masakan singgang ikan. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan singgang ikan yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

singgang ikan

singgang ikan
singgang ikan


Bahan-bahan

  • 1kg ikan bulat
  • aasam jawa secukupny
  • 15 biji cili rawit
  • 3 biji cili merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • halia secukupnya
  • kunyit halus secukupnya
  • lada sulah secukupnya
  • garam dan penyedap secukupnya

Langkah

  • bersihkan ikan hingga bersih, kemudian ambil asam jawa ambil air asamnya masukkan ikan yg sudah di bersihkan
  • kemudian hiris cili, bawang, dan jahe
  • panaskan periuk dan sedikit minyak tumis cili, bawang dan jahe hingga hrm kemudian masukkan lada dan kunyit serbuk masak hingga harum.
  • setelah itu masukkan ikan dan air asamnya sehingga ikan tenggelam tambah garam dan penyedap masak hingga mendidih dan ikannya matang.
  • klu ikan udh matang, ikan singgang orang melayu siap d sajikan.

Related Posts

singgang ikan
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.