Jumaat, 2 September 2016

Celimpungan Resipi Khas Melayu

Resepi masakan Celimpungan Resipi Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Celimpungan Resipi Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Celimpungan Resipi Khas Melayu

Celimpungan Resipi Khas Melayu
Celimpungan Resipi Khas Melayu

Bahan Membuat Batter


  • 350 gram ikan tenggiri giling
  • 50 gram tepung kanji
  • 1 sdt garam
  • ½ sdt gula pasir
  • Air untuk merebus
  • 2 sdm minyak goreng untuk menumis



Rempah Kuah


  • ½ sdt jintan butiran, sangrai
  • 1 sdt garam
  • ½ sdt gula pasir
  • 1/2 liter santan dari ½ butir kelapa
  • 1 cm kunyit, sangrai
  • 1 cm jahe, memarkan
  • 1 sdt ketumbar butiran, sangrai
  • 2 lembar daun salam
  • 2 cm lengkuas, memarkan
  • 2 butir cengkih
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 butir kemiri, sangrai
  • 6 butir bawang merah
  • Bawang merah goreng, untuk taburan


Langkah


  • Semua bahan adunan ikan dikacau rata. Bentuk setiap 1 sdm adonan menjadi bola-bola ikan sampai terapung / matang. Angkat, toskan, ketepikan.
  • Tumis rempah, daun salam, lengkuas, halia, dan cengkih hingga harum dalam minyak panas. Tuangkan santan, garam dan gula pasir. Masak hingga kental untuk membuat kuah.
  • Masukkan bola-bola ikan, kacau dan biarkan mendidih sekali lagi. Taburkan bawang merah goreng.Angkat, berkhidmat selagi masih hangat.


Related Posts

Celimpungan Resipi Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.