Resepi masakan Celimpungan Resipi Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Celimpungan Resipi Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Celimpungan Resipi Khas Melayu
![]() |
Celimpungan Resipi Khas Melayu |
Bahan Membuat Batter
- 350 gram ikan tenggiri giling
- 50 gram tepung kanji
- 1 sdt garam
- ½ sdt gula pasir
- Air untuk merebus
- 2 sdm minyak goreng untuk menumis
Rempah Kuah
- ½ sdt jintan butiran, sangrai
- 1 sdt garam
- ½ sdt gula pasir
- 1/2 liter santan dari ½ butir kelapa
- 1 cm kunyit, sangrai
- 1 cm jahe, memarkan
- 1 sdt ketumbar butiran, sangrai
- 2 lembar daun salam
- 2 cm lengkuas, memarkan
- 2 butir cengkih
- 4 ulas bawang putih
- 4 butir kemiri, sangrai
- 6 butir bawang merah
- Bawang merah goreng, untuk taburan
Langkah
- Semua bahan adunan ikan dikacau rata. Bentuk setiap 1 sdm adonan menjadi bola-bola ikan sampai terapung / matang. Angkat, toskan, ketepikan.
- Tumis rempah, daun salam, lengkuas, halia, dan cengkih hingga harum dalam minyak panas. Tuangkan santan, garam dan gula pasir. Masak hingga kental untuk membuat kuah.
- Masukkan bola-bola ikan, kacau dan biarkan mendidih sekali lagi. Taburkan bawang merah goreng.Angkat, berkhidmat selagi masih hangat.
Celimpungan Resipi Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat