Sabtu, 3 September 2016

Pempek Lenggang Istimewa

Resepi masakan Pempek Lenggang IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Pempek Lenggang Istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Pempek Lenggang Istimewa

Pempek Lenggang Istimewa
Pempek Lenggang Istimewa


Bahan Pempek


  • 5 buah pempek lenjer, potong bulat, tebal = 1 cm
  • 5 butir telur itik
  • 3 batang daun bawang, dihiris halus
  • garam secukupnya
  • Minyak goreng secukupnya


Bahan Kuah Cuko


  • 4 buah cabai rawit, diuleg kasar
  • 3 ulas bawang putih, diuleg kasar
  • 1 ¼ oz gula merah
  • Ebi secukupnya
  • Tongcai secukupnya
  • cuka secukupnya
  • Gula pasir secukupnya
  • air secukupnya



Langkah

Pempek Lenggang


  • Pukul telur dan garam, tambah daun bawang lalu aduk kembali.
  • Masukkan potongan pempek, aduk hingga terlumuri bumbu.
  • Panaskan dua sudu makan minyak goreng. Goreng campuran telur dan potongan pempek hingga matang, angkat. Lakukan lagi hingga adunan habis. Ketepikan.


Kuah Cuko


  • Sediakan air dalam periuk, rebus hingga mendidih
  • Masukkan gula merah dan bahan-bahan lain, kacau rata. Angkat, sajikan bersama pempek lenggang.

Related Posts

Pempek Lenggang Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.