Isnin, 15 Ogos 2016

Udang Galah Istimewa Resipi Khas Melayu

Resepi masakan Udang Galah Istimewa Resipi Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan udang galah istimewa resipi khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Udang Galah Istimewa Resipi Khas Melayu

Udang Galah Istimewa Resipi Khas Melayu
Udang Galah Istimewa Resipi Khas Melayu

Bahan

  • 500 gram udang galah segar
  • 4 sudu makan mentega / margarin
  • 2 siung bawang putih, haluskan
  • 2 sudu teh kicap Inggeris
  • 4 sudu teh kicap manis
  • 2 sudu teh kicap
  • Lada sulah secukupnya
  • Minyak goreng secukupnya
  • 2 helai daun limau

Langkah

  • Pertama mempersiapkan udang dan membersihkannya dengan cara mengupas bahagian udang yang keras termasuk bahagian kepalanya kemudian cuci sampai bersih, agar tidak amis boleh melumurinya dengan limau nipis.
  • Panaskan minyak dengan api sedang.
  • Setelah minyak panas, goreng udang hingga kering lalu angkat dan tiriskan.
  • Panaskan kuali yang disapu mentega, kemudian masukkan bawang putih, lalu tumis hingga harum tuangkan kicap Inggeris, kicap manis dan kicap, sesuai selera. Terakhir masukan lada serbuk lalu aduk kembali hingga semua bahan sekata dengan baik.
  • Masukkan udang kedalam rempah dan kacau hingga sekata. Pastika semuanya rata hingga udang terselimuti bumbu lalu angkat dan sajikan selagi masih hangat

Related Posts

Udang Galah Istimewa Resipi Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.