Isnin, 15 Ogos 2016

Rujak Ketam Istimewa

Resepi masakan Rujak Ketam Istimewa. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan rujak ketam istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.


Rujak Ketam Istimewa

Rujak Ketam Istimewa`
Rujak Ketam Istimewa

Bahan


  • 1 buah tahu goreng
  • 1 buah timun yang sudah dibersihkan dan potong sesuai selera
  • 1 buah bengkoang dihiris sesuai selera
  • 1/2 buah nanas dipotong kecil
  • 3 ekor ketam
  • 1 ulas bawang putih, dicincang kasar
  • 1 buah jeruk nipis


Rempah yang dihaluskan


  • 100 gr kacang tanah, goreng dan dihaluskan
  • 250 ml air
  • 3 bh cabai merah keriting
  • 5 bh cabai rawit merah
  • 2 siung bawang putih
  • 1 1/2 sdt garam
  • 1 sdt gula pasir

Resipi Buat Bakwan

  • 150 gr tepung terigu
  • 1 butir telur
  • 100 ml air kaldu
  • 1 buah kentang, potong kotak kecil
  • 1/2 buah lobak merah saiz sedang, potong kotak kecil
  • 2 butir bawang merah, iris tipis
  • 1 ulas bawang putih, dicincang kasar
  • 1 batang daun bawang
  • 2 batang daun saderi
  • Air dan garam secukup rasa
  • Minyak goreng secukupnya

Langkah

  • Bersihkan ketam, belah menjadi dua kemudian lumuri dengan air limau nipis untuk menghilangkan bau amisnya dan diamkan.
  • Resipi buat bakwan: Panaskan minyak, secukupnya. Masukkan bawang merah yang sudah dihiris. Setelah layu, masukkan bawang putih kemudian daun bawang dan kemudian daun saderi.
  • Sesudah berbau harum, masukkan lobak merah dan juga kentang. Masukkan garam secukup rasa dan juga air kaldu. Setelah setengah matang, angkat dan ketepikan.
  • Campur tepung dengan bahan yang sudah ditumis tadi. Kemudian ditambah air matang. Masukkan telur dan kemudian dikacau hingga rata dan tambah garam. Setelah adunan siap, lalu goreng hingga matang. Ketepikan bakwan yang sudah matang.
  • Tumis bawang putih hingga harum, masukkan ketam. Tambah air, masak hingga matang. Angkat, sisihkan.
  • Campur semua sos dan haluskan. Tambah bengkoang, nanas dan timun aduk rata.
  • Letakkan rujak dalam piring saji bersama tahu dan bakwan. Tambah ketam.

Related Posts

Rujak Ketam Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.