Isnin, 15 Ogos 2016

Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu Riau

Resepi masakan Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu RiauRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan istimewa gulai ikan salai khas melayu riau yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu Riau

Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu Riau
Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu Riau

Bahan


  • 4 ekor ikan sale atau ikan asap lain
  • 15 buah cili padi hijau, buang tangkainya
  • 5 lembar daun salam
  • 1 helai daun kunyit, ikat dan sebit-sebit
  • 1 bh tomat, potong-potong
  • 1 kuntum bunga kecombrang, buang kelopak yang keras, belah jadi 4 bahagian
  • 3 buah belimbing sayur, belah 2 memanjang
  • 1 potong asam gelugur kering
  • 6 cm lengkuas, memarkan
  • 1 btg serai, memarkan
  • 400 ml santan kental dari 1 butir kelapa
  • 500 ml santan encer
  • 5 sudu makan minyak untuk menumis
  • 1 sudu teh gula pasir
  • Garam secukup rasa.



Rempah yang dihaluskan


  • 1 sudu makan ketumbar
  • 2 buah kemiri
  • 5 buah cili merah
  • 3 butir bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit
  • 1 sudu teh garam


Langkah

  • Tumis bumbu halus, daun salam, lengkuas, serai, daun kunyit, asam, dan daun kecombrang hingga harum. Tambah santan cair, aduk hingga mendidih.
  • Masukkan ikan sale, masak sambil sesekali diaduk
  • Setelah mendidih, tambah tomato, cili padi, belimbing sayur, masak sambil diaduk
  • Masukkan santan pekat, garam, dan Kacau hingga kuah berminyak, angkat
  • Sangat sesuai dihidangkan dengan daun ubi kayu rebus dan sambal tempoyak.

Related Posts

Istimewa Gulai Ikan Salai Khas Melayu Riau
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.