Rabu, 31 Ogos 2016

Segubal Ketan Lapis

Resepi masakan Segubal Ketan LapisRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Segubal Ketan Lapis yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Segubal Ketan Lapis

Segubal Ketan Lapis
Segubal Ketan Lapis

Bahan


  • 1 kg pulut, cuci bersih, kukus
  • Santan dari 1 butir kelapa, rebus hingga berminyak
  • daun pisang
  • garam secukupnya


Langkah


  • Pulut yang sudah disiapkan dikukus, lalu di letakkan dalam bekas,
  • Sirami santan dan beri sedikit garam.
  • Ulangi pengukusan hingga pulut matang.
  • Cetakan dengan cetakan yang berukuran 16 cm tebal 1 cm.
  • Bungkus dengan daun pisang, lalu susun berlapis-lapis, dan ikat dengan tali.
  • Rebus kurang lebih selama 2 jam. Angkat, disajikan.

Related Posts

Segubal Ketan Lapis
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.