Selasa, 23 Ogos 2016

Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu

Resepi masakan Sampeda Daging Khas Kepulauan MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.


Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu

Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu
Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu


Bahan

  • 500 gr daging sandung lamur. Dipotong dan dicuci bersih.
  • 3 lembar daun salam
  • 3 lembar daun jeruk
  • 1 batang serai bahagian putihnya saja

Rempah yang dihaluskan

  • 125 gr cili merah
  • 10 buah bawang merah
  • 8 butir kemiri, sangrai
  • 6 ulas bawang putih
  • 3 butir asam kandis
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm halia
  • 2 sudu teh garam
  • 1 sudu kecil gula
  • ½ sudu teh lada serbuk

Langkah

  • Campurkan potongan daging dengan rempah halus, daun salam, daun jeruk dan serai, diamkan selama 30 minit
  • Masukkan daging kedalam kuali atau periuk, tuanggi air.
  • Panaskan dengan api kecil selama 2-3 jam hingga daging empuk dan kuah mengental. Angkat,  dan hidangkan.

Related Posts

Sampeda Daging Khas Kepulauan Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.