Selasa, 23 Ogos 2016

Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera

Resepi masakan Pindang Tulang Istimewa Khas SumateraRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.


Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera

Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera
Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera

Bahan


  • 500 gr iga sapi tempatan dan daging, potong-potong (± 5 cm)
  • 8 butir bawang merah
  • 6 buah cili padi
  • 2 batang serai dimemarkan
  • 2 lembar daun salam
  • 2 sudu teh garam
  • 2 liter air
  • 2 sudu makan minyak sayur utk menumis
  • 1 sudu makan asam Jawa
  • 2 buah tomat merah, belah memanjang jadi 4 bahagian
  • 1 sudu makan kicap manis



Rempah yang dihaluskan

  • 4 ulas bawang putih
  • 2 cm lengkuas
  • 2 cm halia
  • 2 cm kunyit


Langkah


  • Masukkan serai, daun salam, garam, masukkan iga sapi dan direbus hingga lembut
  • Tumis bumbu halus hingga harum lalu tambahkan bawang merah sehingga warna berubah kecoklatan.
  • Masukkan tumisan bumbu tadi ke dalam rebusan iga, Tambah bahan lain.
  • Masak dengan api kecil hingga bumbu meresap dan seluruh bahan matang.
  • Angkat dan sajikan hangat-hangat.




Related Posts

Pindang Tulang Istimewa Khas Sumatera
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.