Selasa, 23 Ogos 2016

Gendar Ketan Hitam Istimewa

Resepi masakan Gendar Ketan Hitam IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Gendar Ketan Hitam Istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Gendar Ketan Hitam Istimewa

Gendar Ketan Hitam Istimewa
Gendar Ketan Hitam Istimewa

Bahan


  • 1/2 kg beras pulut hitam
  • 200gr tepung tapioka
  • 1/2 liter air
  • 3 1/4 sudu teh garam
  • Minyak goreng


Langkah


  • Beras direndam selama 3 jam, lalu dikukus selama 30 minit. Angkat, sisihkan.
  • Campurkan garam dalam rebusan air. Masukan beras, aduk hingga air meresap pada beras.
  • Lakukan pengukusan semula pada beras hingga matang. Kemudian tumbuk beras sehingga hancur dan melekat satu sama lain, masukkan tepung tapioka sedikit demi sedikit hingga tercampur rata.
  • Kukus semula adunan selama 15 minit. Dinginkan. Iris adonan sesuai selera, jemur di bawah terik matahari hingga kering.
  • Goreng dalam minyak panas hingga mengembang.

Related Posts

Gendar Ketan Hitam Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.