Rabu, 10 Ogos 2016

roti jala khas melayu

Resepi masakan roti jala khas melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan roti jala khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

roti jala khas melayu

roti jala khas melayu
roti jala khas melayu

Bahan-bahan


  • 300 gr tepung terigu tiga segi
  • 2 butir telur ayam
  • 200 ml air atau secukupnya, jangan terlalu pekat atau cair
  • 2 sendok teh garam
  • 2 sudu makan marjerin cair 

Langkah


  • Blender atau mixer semua bahan hingga tercampur rata
  • Masukkan dalam tube khusus untuk cetakan
  • Panas kan teflon, angkat, kemudian letakkan doh di teflon dengan menggunakan tube, dengan gerak melingkar
  • Setelah kekuningan, angkat dan lipat, segi tiga atau memanjang, sesuai selera
  • Siap dihidangkan dengan kuah kari ayam

Related Posts

roti jala khas melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.