Rabu, 10 Ogos 2016

Kue Rasidah Khas Melayu

Resepi masakan Kue Rasidah Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kue Rasidah Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kue Rasidah Khas Melayu

Kue Rasidah Khas Melayu
Kue Rasidah Khas Melayu

Bahan-bahan

  • 500 gramTepung terigu
  • 500 gramGula pasir
  • 500 ml Air matang
  • 6-8 sudu besar Minyak goreng
  • 10 ulas Bawang merah
  • garam secukupnya

Langkah

  • Iris halus bawang merah terlebih dahulu, kemudian bawang dikacau dengan sedikit garam dan sedikit tepung agar ketika digoreng bawang jadi rangup, simpan minyak bekas goreng bawang merah untuk membuat kuih rasidah nanti, bawang boleh disimpan ditoples jika sudah sejuk

Adunan kuenya:

  • Tepung dan gula dicampur, masukkan air masak ke dalam campuran tepung & gula tsb, adunan dibuat tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair, aduk dengan tangan atau senduk, aduk hingga tepung tidak bergerindil
  • Masak adunan tersebut dengan api kecil, cara memasaknya sama dengan memasak kuih ongol2, hanya disini ditambah minyak goreng agar kuih jadi terasa enak
  • Jika air dalam adunan sudah habis, terus masukkan minyak goreng bekas goreng bawang tadi, masukkan minyak sedikit demi sedikit, aduk aduk sampai dirasa adunan tidak terasa melekat di lidah dan tidak juga terlalu banyak minyak, sesuai selera
  • Agar adunan yang dimasak tidak hangus, masak dengan api kecil sehingga selesai masak, dan masak dengan menggunakan teflon agar adunan tidak melekat. Kuih yang sudah jadi, tinggal ditabur bawang goreng. Bagi yang suka perpaduan rasa manis dan masin, kuih ini cocok deh dengan selera anda

Related Posts

Kue Rasidah Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.