Jumaat, 19 Ogos 2016

Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu

Resepi masakan Putu Piring Istimewa Jajanan Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu

Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu
Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu

Bahan

  • 600 gr tepung beras, diayak dan dijemur sebentar
  • 450gr gula kelapa
  • 300 ml air kelapa
  • 450 ml air sejuk
  • 1 biji kelapa parut yang dibuang kulit arinya
  • 5 helai daun pandan, dipotong sesuai selera

Langkah

  • Tepung dan daun pandan kukus selama 5 minit. Angkat dan jemur hingga agak kering.
  • Campurkan air kelapa dan air sejuk. Kemudian dimasukkan ke dalam tepung tadi lalu dikacau hingga sebati semuai.
  • Tambah garam dan kelapa parut secukupnya. Kukus selama 15 minit.
  • Sikat gula kelapa.
  • Sediakan kukusan putu piring. Letakkan kain bersih pada cetakan lalu tambahkan sedikit adunan tepung, beri gula kelapa diatasnya dan tutup semula dengan adunan tepung. Tutup dan kukus hingga benaar benar masak.
  • Jika sudah masak angkat dan letakkan dalam pinggan tambah kelapa parut sesuai dengan selera.

Related Posts

Putu Piring Istimewa Jajanan Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.