Jumaat, 19 Ogos 2016

Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu

Resepi masakan Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu

Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu
Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu

Bahan


  • 1 bungkus kulit popia dengan saiz 5 × 5 cm
  • 1 auns gula halus
  • 2 auns tepung kacang hijau, goreng
  • 1 auns susu tepung full cream
  • Tepung secukupnya
  • air secukupnya
  • Minyak goreng secukupnya


Langkah


  • Pertama, siapkan bahan-bahan dan pelengkap yang diperlukan sesuai dengan takaran yang ada
  • Kemudian, campurkan air dan tepung hingga rata. Larutan tersebut akan digunakan untuk melekatkan kulit popia
  • Kemudian, potonglah kulit popia menjadi 8 bahagian memanjang sampai selesai. Lalu lilitkan sebahagian setelah itu rekatkan menggunakan larutan tepung tadi
  • Biarkan beberapa saat sehingga kulit popia berbentuk bulat.
  • Goreng adunan kulit tadi sampai tenggelam. Goreng hingga berubah warna menjadi kekuningan
  • Angkat lalu tiriskan. Bila sudah sejuk campurkan gula halus, susu tepung dan tepung kacang hijau.
  • Masukkan campuran tersebut ke dalam kulit popia lalu simpanlah kuih batang buruk di balang untuk siap dinikmati


Related Posts

Istimewa Kuih Batang Buruk Jajanan Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.