Ahad, 28 Ogos 2016

Nasi Gandul Citarasa Indonesia

Resepi masakan Nasi Gandul Citarasa IndonesiaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Nasi Gandul Citarasa Indonesia yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Nasi Gandul Citarasa Indonesia

Nasi Gandul Citarasa Indonesia
Nasi Gandul Citarasa Indonesia


Bahan


  • 400 gr daging lembu, dipotong-potong
  • 2 sdm minyak untuk menumis
  • 1 sdt garam
  • 1/2 sdt gula merah
  • 1.700 ml santan dari 1 butir kelapa
  • 5 sudu makan kicap manis
  • 2 lembar daun salam
  • 2 cm lengkuas, dimemarkan
  • 2 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan



Rempah yang Dihaluskan


  • 1/2 sdt jintan
  • 1/2 sdt ketumbar
  • 1/2 sdt merica
  • 1/4 sdt pala
  • 10 butir bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 butir kemiri
  • 2 cm kencur



Langkah


  • Tumis bumbu halus, daun salam, lengkuas, dan serai hingga harum dalam minyak panas.
  • Masukkan daging lembu, aduk hingga berubah warna.
  • Masukkan santan, kicap manis, garam, dan gula merah. Masak hingga matang.
  • Angkat dan hidangkan dengan cara alasi pinggan dengan daun pisang lalu susun nasi daging dan kuah di atasnya. Tambah lauk lain sesuai dengan selera.

Related Posts

Nasi Gandul Citarasa Indonesia
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.