Resepi masakan Mie Tarempa Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Mie Tarempa Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Mie Tarempa Khas Melayu
![]() |
Mie Tarempa Khas Melayu |
Bahan
- 50 gram Mie kuning berbentuk pipih, bersihkan dengan air dulu
- 50 gram ikan tongkol, pakai dagingnya
- 50 gram tauge
- 8 buah cili padi pedas
- 1 telur ayam
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan kecap manis
- 2 sudu makan kicap
- 3 sudu makan minyak goreng, untuk menumis
- Bawang goreng secukupnya
Langkah
- Siat ikan tongkol sesuai dengan selera
- Haluskan cabe rawit dan bawang putih secara berasingan
- Sekarang tumis bawang putih dan juga cili, kacau sebentar lalu masukkan mie yang sudah disiapkan
- Bila sudah aduk sebentar, tambah kicap manis dan kicap, lalu masukan juga tauge kedalam olahan
- Setelah setengah masak, tambahkan suiran ikan tongkol dalam olahan
- Aduk hingga semua bahan tercampur rata, tambahkan penyedap rasa dan garam sehingga rasa benar-benar pas.
- Setelah masak sempurna angkat dan sajikan mie Tarempa selagi masih panas
Mie Tarempa Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat