Rabu, 17 Ogos 2016

Istimewa Kernas Khas Melayu

Resepi masakan Istimewa Kernas Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Istimewa Kernas Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Kernas Khas Melayu

Istimewa Kernas Khas Melayu
Istimewa Kernas Khas Melayu

Bahan


  • 1 ekor ikan tongkol yang beratnya 1-2 kg
  • 3 auns tepung sagu
  • 8-10 biji bawang merah
  • 7-9 ulas bawang putih
  • 2 sudu makan lada hitam
  • 1 sudu makan sahang
  • 5 biji cili rawit
  • Garam sesuai selera
  • sagu butir

Untuk membuat sos

  • 11 biji cili rawit
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Gula putih sesuai selera
  • Cuka
  • Air putih


Langkah


  • Ikan tongkol di ambil dagingnya, haluskan.
  • Haluskan bawang merah, bawang putih, lada hitam, sahang, dan caberawit.
  • Masukkan ikan ke dalam kuali dan, campur dengan bumbu haluskan, tambah garam, aduk rata.
  • Masukkan sagu secara berlahan, lalu di bentuk bulat.
  • Celupkan daging yang sudah di bentuk bulat ke sagu butir yang diletakkan di atas pinggan. goreng hingga berwarna keemasan.

Cara membuat sosnya

  • Haluskan cabe rawit, bawang merah, dan bawang putih
  • masukkan ke dalam mangkuk, masukkan air secukupnya, cuka 3 sudu makan, gula 2 sudu makan, aduk hingga tercampur rata.
  • Setelah siap hidangkan bersama kernas selagi masih hangat.

Related Posts

Istimewa Kernas Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.