Selasa, 16 Ogos 2016

Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Pulut Istimewa Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu

Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu
Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu

Bahan

  • 500 gram beras ketan
  • 250 gram gula merah
  • kelapa secukupnya
  • garam secukupnya
  • 2 cawan Air

Langkah

  • Beras pulut cuci dan di rendam dengan satu sudu kapur sirih selama 3-4 jam.
  • Larutkan gula merah dengan air dan sesudu garam di atas api hingga mendidih
  • selepas 4 jam, kukus beras pulut hingga masak, angkat dan toskan, kemudian masukkan air gula merah tadi. Aduk hingga merata. Pastikan nasi pulut tadi tidak berketul
  • Kukus sekali lagi sehingga benar benar masak.
  • Bila sudah masak keluarkan, dan boleh dihidangkan bersama kelapa parut sesuai dengan selera



Related Posts

Kuih Pulut Istimewa Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.