Selasa, 16 Ogos 2016

Kuih Bingke Berendam Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Bingke Berendam Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Bingke Berendam Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Bingke Berendam Khas Melayu

Kuih Bingke Berendam Khas Melayu
Kuih Bingke Berendam Khas Melayu

Bahan

  • 2 sudu makan tepung
  • 2 butir telur itik
  • 2 sudu makan gula halus
  • garam secukupnya

Untuk sos:

  • 300 ml air matang,
  • 6 sdm gula pasir
  • kayu manis
  • daun pandan
  • Pewarna makanan kuning secukupnya

Langkah

  • Pukul telur itik terlebih dahulu dengan diberi campuran gula halus dan garam, kocok hingga mengembang. Gunakan mixer untuk memudahkan memukul telur.
  • Setelah itu, tambah tepung pada pukulan telur tadi sedikit demi sedikit. Sambil dikacau dengan menggunakan mixer.
  • Sediakan acuan muffin, sapu acuan dengan mentega supaya tidak melekat dan melekat dengan adunan, tuang adunan ke dalam acuan, lalu panggang dalam oven hingga matang.

Untuk sosnya

  • Campurkan air dengan pewarna makanan, kayu manis, daun pandan, serta gula pasir secukupnya. Kemudian rebus sambil diaduk hingga mendidih. Angkat dan diamkan sejenak hingga menjadi sejuk, lalu saring.
  • Sos sudah jadi dan siap dihidangkan bersama dengan Bingka Barandam.

Related Posts

Kuih Bingke Berendam Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.