Selasa, 16 Ogos 2016

Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu

Resepi masakan Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu . Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Istimewa mie siam kuning khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu

Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu
Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu

Bahan


  • 1 kg mee kuning
  • 500 gram udang sedang, kupas kulitnya
  • 200 gram tahu putih, goreng dan potong kecil
  • 200 gram tauge
  • 250 gram timun, potong korek api
  • 200 ml air perasan asam Jawa
  • 4 sudu makan gula pasir
  • 2 sendok teh garam
  • 3 sendok makan kecap manis
  • 2 sudu teh kicap
  • 5 sudu minyak untuk menumis
  • 1.5 liter air


Rempah yang dihaluskan

  • 40 buah cabai merah
  • 15 butir bawang merah
  • 10 ulas bawang putih
  • 9 butir kemiri

Langkah

  • Panaskan 2 sudu makan minyak goreng untuk menumis kedalam kuali, setelah mendidih tumis setengah bumbu halus hingga harum, lalu masukkan air perasan asam Jawa, gula pasir, garam secukup rasa dan air. Kacau rata dan masak hingga bahan kuah mendidih.
  • Kemudian panaskan lagi sisa minyak goreng tadi hingga mendidih, kemudian tumis lagi sisa bumbu halus tadi hingga harum, kemudian masukkan mee kuning, udang, tahu, tauge dan timun. Aduk rata sambil ditambah kicap manis, kicap masin, dan garam secukup rasa. Kacau lagi hingga rata dan bumbunya meresap.
  • Setelah masak sajikan mie dalam mangkuk yang telah disediakan dan kemudian siram dengan kuah yang telah dimasak tadi. Mie siam kuning istimewa khas melayu siap dinikmati.

Related Posts

Istimewa Mie Siam Kuning Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.