Isnin, 15 Ogos 2016

Istimewa Pengat Daging Ramuan Melayu

Resepi masakan Istimewa Pengat Daging Ramuan MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan istimewa pengat daging ramuan melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Istimewa Pengat Daging Ramuan Melayu

Istimewa Pengat Daging Ramuan Melayu
Istimewa Pengat Daging Ramuan Melayu

Bahan


  • 500 gram daging lembu dipotong sesuai selera
  • 3 buah asam kandis
  • 3 helai daun kunyit
  • 500 ml air
  • 6 butir bawang merah goreng untuk taburan



Rempah yang dihaluskan

  • 2 cm kunyit, dibakar
  • 2 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu teh garam
  • 3/4 sudu teh gula pasir
  • 10 butir bawang merah
  • 1/2 sudu makan ketumbar
  • 5 buah cili merah keriting
  • 4 buah cili merah besar
  • 1/4 sudu teh jintan
  • 2 batang serai, diambil putihnya
  • 2 sudu teh rempah kari


Langkah

  • Aduk rata semua bahan dan bumbu halus kecuali air.
  • Tuang air sedikit - sedikit. Masak hingga matang.
  • Hidangkan dengan taburan bawang merah goreng.

Related Posts

Istimewa Pengat Daging Ramuan Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.