Jumaat, 12 Ogos 2016

Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas Melayu

Resepi masakan Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan ikan patin sambal tempoyak khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas Melayu

Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas Melayu
Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas Melayu

Bahan yang diperlukan


  • 1 ekor ikan patin (800 gr), potong 4 bahagian
  • 2 btg serai, ambil putihnya, memarkan
  • 2 lbr daun salam
  • 2 sudu besar tempoyak (duren yang sudah difermentasi)
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu teh asam jawa, larutkan dengan sedikit air
  • 5 bh belimbing sayur, iris bulat
  • 500 ml air
  • 1 sudu teh garam
  • 3 bh cabai merah, belah dua tidak putus
  • 15 bh cabai rawit merah
  • 2 tangkai kemangi, ambil daunnya


Rempah yang dihaluskan


  • 7 buah bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 cm kunyit

Langkah


  • Panaskan minyak, tumis bumbu yang dihaluskan bersama serai dan daun salam hingga harum.
  • Masukkan tempoyak, kicap manis, asam jawa, belimbing sayur, air, garam, cili merah, cili padi dan ikan patin, aduk rata, kecilkan api.
  • Setelah ikan masak, masukkan daun kemangi, masak sebentar angkat dan hidangkan. Ikan patin sambal tempoyak khas melayu sudah siap di santap bersama keluarga dirumah.

Related Posts

Ikan Patin Sambal Tempoyak Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.