Jumaat, 12 Ogos 2016

Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi Melayu

Resepi masakan Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan gulai pisang muda istimewa resipi melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi Melayu

Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi Melayu
Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi Melayu

Bahan


  • 1 sisir pisang muda, pisang masak sari / pisang jantan / pisang kepok
  • 3 cawan santan dari 1 buah kelapa
  • 5 ulas bawang putih
  • 6 ulas bawang merah
  • 1 ruas jari kunyit
  • 5 buah kemiri
  • 1 ruas jari jahe
  • 1 ruas jari laos digiling halus
  • daun kunyit
  • daun limau dan
  • sereh secukupnya
  • 1 lbr daun kunyit,
  • 50 gr udang ebi
  • 1 keping asam kandis.
  • garam secukupnya


Langkah 


  • Pisang dikupas kulit luar lalu dipotong-potong dan dicuci bersih.
  • Tumis bahan giling hingga harum, tambah serai, daun kunyit, serta santan, garam, asam kandis serta pisang muda masak sambil diaduk terus hingga mendidih dan masukkan ebi.Setelah pisang masak dan empuk serta cukup asam, angkat dan hidangkan selagi panas.

Related Posts

Gulai Pisang Muda Istimewa Resipi Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.