Ahad, 28 Ogos 2016

Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa

Resepi masakan Ikan Mas Panggang Lazat dan IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa

Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa
Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa

Bahan


  • 500 gram ikan mas
  • 100 ml santan
  • 1 sudu kecil air limau nipis
  • 1 batang serai, memarkan
  • 1/2 sudu kecil garam


Rempah yang Dihaluskan


  • 5 butir bawang merah
  • 3 cm Lengkuas
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit
  • 2 cm halia
  • 1 buah cili merah
  • Garam
  • Air limau nipis secukupnya


Langkah


  • Ikan mas dibersihkan dengan cara dikeluarkan isi perutnya. Gurat-gurat badannya dengan pisau agar cepat matang dan bumbu meresap.
  • Lumuri ikan dengan air limau dan garam, diamkan 5 minit.
  • Campur santan dengan bumbu halus, masak sebentar lalu sapu pada ikan. Panggang sambil dipercik santan menggunakan batang serai hingga matang. Angkat dan hidangkan.



Related Posts

Ikan Mas Panggang Lazat dan Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.