Jumaat, 12 Ogos 2016

Tumis Pakis Belacan Istimewa

Resepi masakan Tumis Pakis Belacan IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan tumis pakis belacan istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Tumis Pakis Belacan Istimewa

Tumis Pakis Belacan Istimewa
Tumis Pakis Belacan Istimewa


Bahan


  • 2 ikat daun pakis segar
  • belacan secukupnya
  • 5 ulas bawang merah
  • 4 ulas sawang putih
  • 8 buah cabai keriting
  • 5 buah cabai rawit hijau
  • 1 buah tomato
  • garam secukupnya
  • Gula pasir secukupnya
  • Minyak goreng secukupnya


Langkah


  • Panaskan kuali, beri minyak dan goreng belacan sebentar saja, sisihka terlebih dahulu.
  • Kemudian tumis semua rempah yang kita siapkan tadi hingga harum. Tambah belacan. Rempah di rajang halus terlebih dahulu.
  • Beri sedikit air dan kacau rata sebentar saja, setelah bumbu tercampur rata beri garam dan gula.
  • Kemudian masukkan pakis, aduk rata.masak hingga pakis layu, jangan lupa cicipi terlebih dahulu rasanya.
  • Setelah pakis sedikit layu. Lalu angkat dan hidangkan.

Related Posts

Tumis Pakis Belacan Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.