Resepi masakan Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu
Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu |
Bahan
- 3 buah timun dibersihkan dan dipotong
- 1 buah belimbing dibersihkan lalu dihiris sesuai selera
- 5 buah jambu air dicuci lalu dihiris
- 1/2 buah nanas dikupas lalu dibersihkan dan dipotong segi tiga
- 4 buah kedondong dikupas dan dipotong memanjang
- 3 buah mangga kweni mengkal dikupas dan dipotong sesuai selera
Rempah yang dihaluskan
- 12 buah cili padi merah
- 1 sdt garam
- 100 ml air hangat
- 3 sudu makan gula pasir
- 2 buah limau nipis
Langkah
- Gula pasir, garam, dan air hangat, dicampurkan, lalu aduk hingga gula dan garam larut, tambah air limau nipis dan cili padi, lalu aduk rata.
- Sediakan mangkuk besar, lalu masukkan semua buah ke dalamnya. Tambah rempah, lalu aduk rata.
- Semuanya disimpan dalam peti ais hingga bumbu meresap. Rujak maharaja khas kepulauan melayu siap dinikmati dalam keadaan sejuk.
Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat