Selasa, 23 Ogos 2016

Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu

Resepi masakan Rujak Maharaja Khas Kepulauan MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu

Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu
Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu

Bahan


  • 3 buah timun dibersihkan dan dipotong
  • 1 buah belimbing dibersihkan lalu dihiris sesuai selera
  • 5 buah jambu air dicuci lalu dihiris
  • 1/2 buah nanas dikupas lalu dibersihkan dan dipotong segi tiga
  • 4 buah kedondong dikupas dan dipotong memanjang
  • 3 buah mangga kweni mengkal dikupas dan dipotong sesuai selera


Rempah yang dihaluskan

  • 12 buah cili padi merah
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air hangat
  • 3 sudu makan gula pasir
  • 2 buah limau nipis

Langkah

  • Gula pasir, garam, dan air hangat, dicampurkan, lalu aduk hingga gula dan garam larut, tambah air limau nipis dan cili padi, lalu aduk rata.
  • Sediakan mangkuk besar, lalu masukkan semua buah ke dalamnya. Tambah rempah, lalu aduk rata.
  • Semuanya disimpan dalam peti ais hingga bumbu meresap. Rujak maharaja khas kepulauan melayu siap dinikmati dalam keadaan sejuk.

Related Posts

Rujak Maharaja Khas Kepulauan Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.