Isnin, 5 September 2016

Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara

Resepi masakan Kuih Lapis Legit Nikmat Khas NusantaraRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.


Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara

Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara
Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara

Bahan


  • 650 gr orchid butter, pukul
  • 350 gr gula pasir
  • 150 gr tepung
  • 30 butir kuning telur
  • 4 sudu makan susu kental manis
  • 1 sudu makan rempah kek lapis
  • 1 sudu teh vanilla



Langkah


  • Kuning telur, gula dan vanilla dikacau hingga mengembang
  • Lalu masukkan bumbu kuih lapis dan tepung aduk hingga merata lalu masukkan mentega atau orchid butter yang telah di kocok terlebih dahulu
  • Seterusnya siapkan grill atau oven dengan suhu 200 darjah celcius
  • Sediakan loyang dengan dioles mentega
  • Setelah siap masukkan 3 hingga 4 sudu makan adunan kek lapis tersebut lalu panggang hingga 5 minit
  • Jika kuih lapis sudah berwarna kuning, poles Loyang dengan mentega kocok, lalu di tekan-tekan kuih lapis tadi yang telah matang. Kemudian masukkan lagi 3 hingga 4 sudu makan adunan dan bakar semula. Ulangi terus cara tersebut hingga adunan kuih lapis habis, jika adunan tersebut sudah habis, sediakan kertas roti untuk alas kek lapis yan telah matan tadi.
  • Setelah matang angkat lalu letakkan diatas kertas kuih yang telah disiapkan, tunggu agak sejuk lalu potong potong sesuai selera.


Related Posts

Kuih Lapis Legit Nikmat Khas Nusantara
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.