Resepi masakan Serundeng Daging Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan serundeng daging khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Serundeng Daging Khas Melayu
Serundeng Daging Khas Melayu |
Bahan
- 400 gr daging sapi potong nipis ½ cm
- 200 gr kelapa setengah tua
- 350 ml air mendidih
- 5 helai daun limau sobek-sobek
- 50 gr gula merah sikat halus
- 1 sudu teh garam, 4 sdm minyak goreng
Rempah yang dihaluskan
- 12 ulas bawang merah
- 8 ulas bawang putih
- 2 sudu teh ketumbar Sangrai,
- 1 sudu teh jintan sangrai,
- 2 sudu makan air asam jawa,
- 4 sudu makan air
Langkah
- Sangrai kelapa dengan api kecil sambil sesekali di aduk smapai berwarna kecokelatan ketepikan
- Lumuri daging dengan rempah halus adi 2 sudu teh ketumbar Sangrai,1 sudu teh jintan sangrai,2 sudu makan air asam jawa dan 4 sudu makan air, diamkan selama 30 minit
- Panaskan minyak goreng tumis bumbu halus berupa bawang merah dan bawang putih, masukkan daun jaruk, gula merah dan garam masak hingga harum masukkan daging aduk hingga berubah warna. Tuang air, masak daging dengan api sedang sambil sesekali diaduk hingga bumbu mengental.
- Masukkan kelapa sangrai aduk rata masak hingga berminyak,
- Serundeng daging sudah siap disajikan selagi hangat
Serundeng Daging Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat