Jumaat, 12 Ogos 2016

Sambal Jering Khas Melayu

Resepi masakan Sambal Jering Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan sambal jering khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Sambal Jering Khas Melayu

Sambal Jering Khas Melayu
Sambal Jering Khas Melayu

Bahan

  • 20 buah jering tua
  • 50 gr cili merah keriting
  • 8 bh bawang merah
  • 20 gr belacan
  • gula secukupnya
  • Minyak untuk menumis

Langkah

  • Jering direbus dengan air yang banyak sehingga kulit mengelupas lalu tiriskan.
  • Kemudian rebus lagi dengan dibubuhi sedikit garam. angkat, tiriskan.
  • Jering dikeprek hingga agak pecah-pecah, lalu goreng dengan minyak panas.
  • Cili, bawang, belacan, dan garam digiling kasar.
  • Tumis dengan minyak hingga matang, lalu masukkan jering goreng. Masukkan air secukupnya, kacau rata dan tunggu jering hingga sedikit empuk, lalu angkat dan sajikan.

Related Posts

Sambal Jering Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.