Jumaat, 26 Ogos 2016

Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu

Resepi masakan Sate Senapelan Khas Kepulauan MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu


Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu
Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu

Bahan


  • 1 ekor ikan patin saiz sedang, diambil dagingnya, dipotong kotak
  • 1 sudu teh air limau nipis
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 lembar daun jeruk, dibuang tulangnya
  • 2 batang serai, diambil putihnya, dimemarkan
  • 150 ml santan dari 1/4 butir kelapa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula merah
  • 1 sudu teh air asam jawa dari 1/2 sendok teh asam jawa dan 1 sudu teh air
  • 2 sendok makan untuk menumis
  • 15 buah tusuk sate


Rempah Yang Dihaluskan


  • 6 butir bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 8 buah cabai merah keriting
  • 1 sudu teh terasi, dibakar
  • 2 butir kemiri, disangrai


Langkah


  • Lumuri daging ikan patin dengan air limau nipis dan garam. Biarkan 15 minit.
  • Panaskan minyak. Tumis bumbu halus, daun jeruk, dan serai hingga harum. Masukkan santan, garam, gula merah, dan air asam jawa. Masak hingga bumbu mengental. Dinginkan.
  • Campurkan daging ikan dan rempah. Biarkan 30 minit.
  • Tusuk-tusuk pada pencucuk. Bakar di atas bara api. Sambil dibolak-balik hingga matang.
  • Sajikan sate bersama lontong dan acar sebagai pelengkap hidangan agar lebih nikmat


Related Posts

Sate Senapelan Khas Kepulauan Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.