Selasa, 23 Ogos 2016

Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu

Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu
Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu


Bahan


  • 280 gram tepung sagu yang sudah disangrai
  • 150 ml santan kental
  • 2 helai daun pandan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh esen pandan
  • 1 butir telur
  • 100 gram gula pasir halus
  • 1 sudu teh baking powder


Langkah


  • Rebus santan, daun pandan, garam, esen pandan sambil diaduk hingga mendidih. Lalu saring dang dinginkan.
  • Pukul telur dan gula pasir halus hingga kental. Tambah tepung sagu dan baking powder sambil diayak dan dikacau rata seli dengan santan.
  • Bila sudah sebati, masuk kan adunan dalam acuan lalu kukus dan tunggu sehingga benar benar matang dengan cara test dengan tusuk gigi apabila tidak melekat bermakna sudah matang dan siap diangkat dan dihidangkan.

Related Posts

Kuih Bangket Pandan Istimewa Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.