Resepi masakan Sambalado Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan sambalado khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Sambalado Khas Melayu
Sambalado Khas Melayu |
Bahan
- 250 Gr ikan teri tanjung / atau ikan masin
- 100gr petai kupas
- 2 gls santan kelapa 1 butir
- 3 lbr daun jeruk,
- 1 lbr daun kunyit,
- 1 btg batang serai
Rempah yang dihaluskan
- 100 gram Cabe giling
- 10 ulas Bawang Merah
- 5 ulas Bawang putih
- 4 btr kemiri, giling halus
- 5 gram kunyit halus
- 20 gr Lengkuas
- 10 gram Halia
- 3 ptg Asam kandis
- 1 bh tomat merah dihiris
- garam dan gula secukup rasa
Langkah
Bumbu-bumbu yang sudah dihaluskan dan daun-daun dimasukkan ke dalam santan masak hingga minyak keluar lalu aduk hingga merata setelah itu masukkan petai dan ikan teri tanpa kepala dan tambah garam dan gula secukupnya.Masak hinga sedikit pekat dan sedikit kering, lalu cuba rasa, jika sudah mantap hidangkan bersama nasi hangat dan lauk pauk lain.
Sambalado Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat