Resepi masakan Pepes Ikan Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Pepes Ikan Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Pepes Ikan Khas Melayu
Pepes Ikan Khas Melayu |
Bahan yang diperlukan
- 500 Gr Ikan Patin
- 100 Gr Kelapa parut muda
- 1 btr telur
- Daun pisang untuk membukus ikan dan rempah nya.
- 30 gr Cabe giling kasar
- 10 gram Bawang putih giling
- 20 gram Bawang merah dihiris
- 50 gram Tomat keping / belimbing wuluh
- 2 lbr daun kunyit
- bumbu kuning
- garam secukupnya
- gula secukupnya
Langkah
- Bersihkan dan fillet ikan patin lalu potong potong, lumuri dengan garam, limau nipis, diamkan 25 minit.
- Lalu campurkan kelapa parut dengan cili, bawang, asam belimbing, bumbu kuning, garam gula, aduk hingga rata, kemudian tambah 1 butir telur aduk rata.
- Lumur ke Daging ikan patin, lalu bungkus dengan daun pisang yang dialas daun kunyit kukus hingga matang.Selesai lalu sajikan dengan hidangan lain nya, pastinya bersama nasi hangat dan sayur ulam ayng mengguah selera makan nada.
Pepes Ikan Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat