Selasa, 16 Ogos 2016

Sambal Bilis Kacang Khas Melayu

Resepi masakan Sambal Bilis Kacang Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Sambal Bilis Kacang Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Sambal Bilis Kacang Khas Melayu

Sambal Bilis Kacang Khas Melayu
Sambal Bilis Kacang Khas Melayu

Bahan


  • 250 gr ikan bilis
  • 100 gr kacang tanah
  • 1 mangkuk kecil minyak untuk menggoreng kacang & bilis
  • 3 sudu makan minyak makan untuk menumis rempah
  • 1 sudu teh garam
  • ½ sudu teh penyedap rasa
  • 1 sudu teh gula pasir


Rempah yang dihaluskan


  • 20 buah cabe merah
  • 10 buah cabe rawit
  • 8 buah bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 buah tomato yang besarya sedang

Langkah


  • Goreng kacang tanah hingga matang, lalu sisihkan.
  • Goreng ikan bilis hingga kering, lalu sisihkan.
  • Tumis bumbu halus hingga matang dengan api kecil supaya rempah tidak cepat hangus. Beri garam, penyedap rasa dan gula pasir aduk hingga bumbu rata.
  • Setelah bumbu tercampur rata dan sambal garengnya masak, masukkan bilis dan kacang tanah aduk rata.
  • Matikan api dapur lalu campuran kacang tanah dan bilis di aduk agar sambalnya bercampur merata. Sambal Bilis Kacang Khas Melayu siap dinikmati bersama keluarga.

Related Posts

Sambal Bilis Kacang Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.