Resepi masakan Sambal Bilis Kacang Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Sambal Bilis Kacang Khas Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Sambal Bilis Kacang Khas Melayu
Sambal Bilis Kacang Khas Melayu |
Bahan
- 250 gr ikan bilis
- 100 gr kacang tanah
- 1 mangkuk kecil minyak untuk menggoreng kacang & bilis
- 3 sudu makan minyak makan untuk menumis rempah
- 1 sudu teh garam
- ½ sudu teh penyedap rasa
- 1 sudu teh gula pasir
Rempah yang dihaluskan
- 20 buah cabe merah
- 10 buah cabe rawit
- 8 buah bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 buah tomato yang besarya sedang
Langkah
- Goreng kacang tanah hingga matang, lalu sisihkan.
- Goreng ikan bilis hingga kering, lalu sisihkan.
- Tumis bumbu halus hingga matang dengan api kecil supaya rempah tidak cepat hangus. Beri garam, penyedap rasa dan gula pasir aduk hingga bumbu rata.
- Setelah bumbu tercampur rata dan sambal garengnya masak, masukkan bilis dan kacang tanah aduk rata.
- Matikan api dapur lalu campuran kacang tanah dan bilis di aduk agar sambalnya bercampur merata. Sambal Bilis Kacang Khas Melayu siap dinikmati bersama keluarga.
Sambal Bilis Kacang Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat