Resepi masakan Istimewa Bubur Lambuk Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan resipi istimewa bubur lambuk khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Istimewa Bubur Lambuk Khas Melayu
![]() |
Istimewa Bubur Lambuk Khas Melayu |
Bahan
- 1 cawan beras
- 1 sudu makan minyak sapi
- 2 sudu makan minyak masak kelapa
- 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 buah pegaga dan 3 bunga cengkih
- 100 gram daging lembu cincang
- segenggam udang kering (ebi)
- sehelai daun pandan
- 1 sudu kecil halba, 1 sudu teh lada hitam dan 1 sudu teh jintan putih
- 1 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih beserta daun bawang
- 2 cawan santan pekat
- garam secukup rasa
- 2 inci halia
Langkah
- Panaskan minyak sapi dan minyak kelapa, kemudian tumis bawang putih dan bawang merah hingga baunya keluar.
- Kemudian masukkan daun pandan, halba, bunga cengkih, bunga lawang, jintan putih dan buah pegaga juga sampai baunya keluar.
- Masukkan daging cincang beserta halia yang telah di tumbuk hingga keluar airnya.
- Kemudian masukkan air secukupnya dan beras yang telah dicuci bersih. Masak sehingga beras hancur dan dicampur lada hitam tadi yang telah dicampur air terlebih dahulu serta masukkan udang kering yang sudah dilumatkan.
- Setelah bubur hampir masak, masukkan santan pekat tadi dan kacau perlahan-lahan.
- Setelah masak angkat bubur ke dalam mangkuk kemudian dicampur daun bawang beserta bawang goreng.
Istimewa Bubur Lambuk Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat