Isnin, 15 Ogos 2016

Mie Sagu Istimewa

Resepi masakan Mie Sagu IstimewaRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan mie sagu istimewa yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Mie Sagu Istimewa

Mie Sagu Istimewa
Mie Sagu Istimewa

Bahan


  • 200 gr mie sagu, cuci bersih lalu rendam dalam air matang sehingga lembut
  • 2 ulas bawang putih, geprek dan dicincang halus
  • 3 butir bawang merah, iris tipis
  • 1 genggam tauge
  • 1 buah wortel, potong tipis
  • 5 helai daun kol, potong-potong
  • 3 helai kucai, iris tipis
  • 1 batang seledri, iris tipis
  • 2 buah cili, iris tipis
  • 2 sudu makan teri
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan kicap ikan
  • 1 sudu makan minyak goreng
  • garam, lada dan gula pasir secukupnya


Langkah'


  • Langkah pertama, tiriskan mie sagu yang telah direndam
  • Kemudian panaskan minyak, lalu tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
  • Selanjutnya masukkan teri dan aduk hingga rata dan teri matang.
  • Kemudian masukkan kol, lobak merah dan cili, masak sebentar hingga sayur lembut.
  • Setelah itu masukkan mie sagu, dan tambahkan kicap manis, sos ikan, lada, gula pasir dan garam secukup rasa. Lepas test rasanya.
  • Setelah hampir matang, masukkan daun kucai, saderi dan tauge. Lalu aduk rata dan masak hingga matang.
  • Kemudian angkat dan hidangkan panas dengan taburan bawang goreng dan keropok di atasnya.


Related Posts

Mie Sagu Istimewa
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.