Ahad, 7 Ogos 2016

Mie Lendir Melayu

Resepi masakan Mie Lendir Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Mie Lendir Melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Mie Lendir Melayu
Mie Lendir Melayu
Mie Lendir Melayu


Bahan-bahan

  • 5 btrtelur
  • 1/2 kgMie kuning basah
  • 1/2 kgTauge besar
  • 1 onsDaun Saderi
  • 1 onscabe rawit hijau
  • 10 siungbawang merah
  • 2 ruas jariKencur
  • 1 / 4kacang tanah
  • 2 sdmtepung maizena
  • 1 onsubi keledek kuning / putih
  • garam
  • cili merah
  • daun salam
  • serai
  • gula merah


Langkah

  • Rebus telur hingga matang
  • Rebus / kukus ubi keledek hingga matang, kemudian haluskan.
  • Goreng kacang tanah, haluskan.
  • Bersihkan bumbu2 (bawang merah & putih, cili merah, garam, kencur) haluskan
  • Tumis bumbu2, masukkan daun salam, serai. Hingga harum.
  • Masukan ubi jalar halus aduk rata, masukkan kacang, aduk rata.
  • Masukkan gula merah
  • Tambah sedikit air.
  • Masukan larutan maizena.
  • Didihkan.
  • angkat
  • Rebus Mie kuning, Tauge
  • Potong cili rawit, daun seledri

Related Posts

Mie Lendir Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.