Resepi masakan Nasi Lemak Istimewa Khas Melayu. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan nasi lemak istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Nasi Lemak Istimewa Khas Melayu
![]() |
Nasi Lemak Istimewa Khas Melayu |
Bahan Nasi
- Beras basmati sebanyak 400 gram
- Santan kental sebanyak 200 ml
- Halia sebesar 1 ruas jari tangan
- Garam halus sebanyak 1 sudu teh
- Daun salam sebanyak 2 helai
- Daun pandan sebanyak 2 helai
- Bawang putih sebanyak 3 ulas
- Santan cair sebanyak 300 ml
Bahan Sambal
- Gula pasir sebanyak 1 sudu teh
- Bawang merah sebanyak 10 ulas
- Bawang putih sebanyak 4 ulas
- Lada merah sebanyak 15 buah
- Cili merah sebanyak 15 buah
- garam secukupnya
- minyak secukupnya
Langkah
- Langkah pertama dalam pembuatan resipi nasi lemak adalah membersihkan beras basmati menggunakan air beberapa kali, kemudian toskan beras yang basah tersebut.
- Kini, siapkan wadah untuk menanak nasi, boleh dari tungku atau periuk, lalu masukkan santan cair, bawang putih, daun pandan, halia serta garam. Panaskan bahah-bahan tersebut diatas periuk.
- Masak hingga santan sekiranya berkurangan setengah bahagian, jika sudah, masukkan santan kental beserta beras, dan aduk hingga beras menjadi setengah matang.
- Jika beras sudah dalam keadaan setengah matang, kini siapkan periuk lain untuk mengukus beras hingga matang sempurna.
- Sebagai pendamping dari nasi lemak ini, anda boleh memasak sambal. Dengan menghaluskan dengan tahap kehalusan sesuai selera anda beberapa bahan, seperti bawang merah, bawang putih, cili rawit, cili merah, garam dan gula. Kemudian, goreng dengan minyak goreng hingga sambal berbau harum.
Nasi Lemak Istimewa Khas Melayu
4/
5
Oleh
maklumatsihat