Isnin, 15 Ogos 2016

Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas Melayu

Resepi masakan Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas MelayuRamuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya

Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan kuih bolu kemojo istimewa khas melayu yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.

Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas Melayu

Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas Melayu
Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas Melayu

Bahan


  • 300 gram marjerin cair
  • 350gr tepung
  • gula pasir 300 gram
  • 1 sudu teh vanila serbuk
  • 8 butir telur ayam
  • 600 ml santan kelapa
  • 50 ml air perasa daun suji
  • 1/2 sudu teh garam halus


Langkah


  • Campurkan telur dengan gula pasir kemudian dikacau hingga sebati dan mengembang
  • Masukkan tepung, vanila serbuk dan garam sambil dikacau rata
  • Tuang santan kelapa sedikit demi sedikit kemudian tuang marjerin yang sudah dicairkan kedalamnya
  • Aduk hingga semuanya sebati
  • Panaskan acuan kuih bolu kemojo kemudian tuang adunan ke dalamnya
  • Panggang dalam oven selama 40-45 minit atau hingga matang
  • Kuih bolu kemojo istimewa khas melayu siap untuk dinikmati ketika buka puasa

Related Posts

Kuih Bolu Kemojo Istimewa Khas Melayu
4/ 5
Oleh

Subscribe via email

Like the post above? Please subscribe to the latest posts directly via email.