Resepi masakan Ayam Pangkek Perasa Hijau. Ramuanmelayu.blogspot.com ingin berkongsi rahsia resipi masakan tradisional, resepi masakan kampung dan bahkan sampai resipi masakan melayu yang terkenal akan kelezatannya
Pada kali ini ramuanmelayu.blogspot.com ingin memberikan resepi masakan Ayam Pangkek Perasa Hijau yang pastinya masakan ini sangat sesuai dihidangkan ketika sedang berkumpul keluarga besar maupun dalam acara tertentu, ataupun dihidangkan setiap-hari bersama keluaraga.
Ayam Pangkek Perasa Hijau
Ayam Pangkek Perasa Hijau |
Bahan
- 1 ekor ayam kampung muda
- 500 grm cili hijau kriting digiling halus
- 150 grm bawang merah iris, dan sisakan sedikit untuk dicampur dengan cili hijau
- 6 ulas bawang putih dicincang dan sisakan sedikit untuk dikisar bersama cili hijau.
Rempah yang dihaluskan
- 10 grm halia,
- 20 grm lengkuas,
- 5 grm kunyit
- 20 btr kemiri 8.
- 20 butir lada giling halus
- 1 btg serai,
- 1 lbr daun kunyit
- 7 lbr daun jeruk
- 2 lbr daun salam
- 20 btr kemiri 8.
- ½ btr Buah pala
- 1 sdm ketumbar, dilayur dan digiling halus.
- 2 pcs asam kandis
- Garam dan gula secukupnya
- 200 ml air
Langkah Pemprosesan
- Ayam diadun dengan rempah yang sudah dihalus dan didiamkan 30 minit
- Tumis bawang merah hingga harum dan masukkan daun-daun herba, bawang putih serta semua rempah yang halus, aduk jangan sampai hangus dengan api sedang.
- Setelah harum masukkan cili giling hijau dan kacau sebentar.
- Kemudian masukkan ayam. Gunakan api sedang.
- Setelah 15 minit lalu tambahkan air.Tambahkan asam kandis dan tutup kembali
Ayam Pangkek Perasa Hijau
4/
5
Oleh
maklumatsihat